SoulMete - Informative Stories from Heart. Read the informative collection of real stories about Lifestyle, Business, Technology, Fashion, and Health.

Ujian rintis bahan api bersasar – B40/M40 terima kredit e-wallet, tapi adakah semua kena bayar harga tinggi?

[ad_1]

Seperti yang pernah dilaporkan sebelum ini, kerajaan bakal melaksanakan mekanisme bahan api bersasar. Malah baru-baru ini Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, mekanisme terbabit sedang diuji, dan ia mengambil masa antara tiga hingga enam bulan sebelum diimplementasikan.

Kini, kaedah berpotensi yang mungkin digunakan dalam format ini telah pun didedahkan, dan ia akan diberikan menerusi e-wallet. Perkara ini didedahkan oleh Datuk Johan Mahmood Merican, Timbalan Ketua Setiausaha bagi Dasar Perbendaharaan di Kementerian Kewangan.

Bercakap menerusi program The Breakfast Grill yang disiarkan menerusi saluran radio BFM pagi semalam, beliau berkata ujian menggunakan e-wallet telah pun mula dijalankan. “Kami telah memulakan ujian perintis dengan stesen minyak menggunakan platform e-wallet. Kami sedang melihat satu lagi ujian yang berlangsung antara tiga hingga enam bulan sebelum kami bersedia untuk mengimplementasikannya, kerana ia adalah sesuatu yang kami tidak boleh pandang ringan,” katanya, tanpa memberikan sebarang butiran tentang cara sistem itu berfungsi.

Tambah beliau, kerajaan perlu memastikan bahawa semua orang akan dapat menggunakan sistem tersebut. “Mereka yang berada di kawasan bandar mungkin sudah terbiasa dengan e-wallet, tetapi ini mungkin tidak berlaku di kawasan luar bandar atau di kalangan warga emas, jadi kita perlu memastikan bahawa ia benar-benar sesuatu yang mudah untuk digunakan, dan apabila dilaksanakan di seluruh negara, ia tidak menimbulkan terlalu banyak masalah kepada rakyat,” katanya sambil menambah kementerian juga akan terus melihat kaedah lain.

Sebelum ini, Tengku Datuk Seri Zafrul berkata sebahagian besar subsidi bahan api dalam mekanisme yang sedia ada sekarang dinikmati oleh 20% golongan berpendapatan teratas di negara ini iaitu cecah RM8 bilion berbanding RM6 bilion yang dimanfaatkan oleh golongan B40.

Justeru, Kerajaan berharap dapat menangani perkara ini dengan semakan semula mekanisme subsidi elektrik dan petrol untuk menjadikannya lebih disasarkan dan tertumpu kepada mereka yang memerlukannya. Johan sekali lagi berkata bahawa ketidakseimbangan semasa bermakna penghapusan subsidi bahan api menyeluruh adalah penting dari sudut kewangan.

“Apabila kami melakukan tinjauan terhadap perbelanjaan isi rumah, didapati secara purata golonga B40 membelanjakan sekitar RM165 sebulan untuk bahan api, manakala T20 membelanjakan kira-kira RM500. Mereka mendapat manfaat subsidi tiga kali ganda berbanding B40,” katanya.

Beliau berkata cabarannya ialah bagaimana untuk membolehkan B40 menikmati harga subsidi, manakala mereka yang berpendapatan tinggi perlu membayar harga lebih tinggi. “Persoalannya, bagaimana anda membahagikannya? Bagaimana kita melaksanakan mekanisme di mana harga pam lebih tinggi tetapi mekanisme itu membolehkan kumpulan yang dikenal pasti seperti berpendapatan rendah atau M40 boleh membeli sekurang-kurangnya kuota bahan api pada harga subsidi?”

Katanya, satu cara yang boleh dilakukan ialah dengan “cuba meniru apa yang Tenaga Nasional lakukan terhadap pengiraan bil elektriknya, di mana jika anda menggunakan sedikit, maka anda akan membayar kadar yang lebih rendah, itu yang kami cuba usahakan.”

Jelasnya lagi,”Cabaran pelaksanaanya ialah jika bil elektrik menggunakan satu meter bagi setiap rumah. Tetapi jika lebih dari seorang daripada isi rumah yang membeli bahan api, bagaimana kita mahu melaksanakan cara yang sama. Jadi, kita perlukan sistem yang lebih bersesuaian dan membolehkan kita membenarkan kumpulan sasaran (B40 dan M40) untuk mendapatkan bahan api bersubsidi itu.”

Sebenarnya banyak persoalan mengenai perkara ini, kerana setakat ini tiada siapa yang tahu mekanisme yang bakal digunakan. Adakah format ini melibatkan harga petrol RON 95 dan diesel yang telah dihadkan harganya, dengan golongan B40/M40 disasarkan untuk diberikan subdisi menerusi kredit elektronik untuk mengimbangi pembelian bahan api?

Adakah terdapat jumlah kredit yang ditentukan pada setiap bulan, dengan RM100 atau RM200 pertama disubsidi sepenuhnya, dengan harga kemudiannya meningkat seiring dengan peningkatan penggunaan (walaupun anda berada dalam kumpulan sasaran), mengikut cara format bil elektrik? Adakah ini bermakna pembayaran bahan api hanya boleh dibuat secara elektronik (tanpa tunai) untuk mendapatkan subsidi?

Terdapat banyak lagi persoalan, termasuk bagaimana sistem baharu ini akan berfungsi bagi menghalan kenaikan harga di tempat lain (apabila harga bahan api meningkat selepas subsidi menyeluruh dihapuskan), dan adakah penggunaan e-wallet relevan untuk dilaksanakan sepenuhnya dalam pemberian subsidi bersasar ini? Semua perkara ini akan terjawab apabila kerajaan memuktamadkan keputusannya kelak.[ad_2]
Source link

buy levitra buy levitra online