SoulMete - Informative Stories from Heart. Read the informative collection of real stories about Lifestyle, Business, Technology, Fashion, and Health.

Dego Journey sedia bantu kurangkan kesesakan di KL dengan perkongsian motosikal, mahu dibenarkan

[ad_1]

Perkhidmatan teksi motosikal Dego Journey telah meminta keputusan rasmi daripada kerajaan sama ada ia dibenarkan beroperasi secara sah atau pun tidak. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Nabil Feisal Bamadhaj berkata, sekiranya ia dibenarkan untuk beroperasi secara rasmi, pasti lebih ramai penunggang motosikal akan menyertainya, memandangkan terdapat lonjakan permintaan terhadap perkhidmatan ini di sekitar Lembah Klang.

Beliau berkata permintaan terhadap permintaan teksi motosikal ini dilihat berkembang pesat susulan kesesakan trafik yang kian meruncing di Kuala Lumpur dan Selangor. Walau bagaimana pun, syarikatnya bergelut untuk mencari penunggang bagi menyertai perkhidmatan ini kerana ramai yang bimbang untuk menyertai Dego Journey kerana ia menyalahi undang-undang, laporan Malay Mail.

“Setakat April 2022, sejak sekatan mula dilonggarkan, kami mendapati trafik menjadi semakin teruk, namun dalam masa yang sama terdapat peningkatan dalam permintaan untuk permintaan kami. Hari ini, kami terus bergelut untuk menampung permintaan dan memerlukan lebih ramai penunggang untuk menyertai kami. Tetapi mereka takut dan ragu-ragu kerana tidak pasti adakah perkhidmatan kami dibenarkan atau tidak (untuk beroperasi),” katanya dalam sidang media yang diadakan semalam bersama Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil.

Perkhidmatan teksi motosikal ini telah dilarang di atas jalan raya di Malaysia sejak 2017, bersama dengan pesaingnya, Gojek, di mana ia dibimbangi bakal meningkatkan kadar kemalangan dan kematian di kalangan penunggang dan pembonceng motosikal. Walau bagaimana pun, pada November 2019, telah diumumkan bahawa kedua-dua perkhidmatan berkenaan dibenarkan untuk beroperasi dalam tempoh enam bulan ujian rintisnya dimulakan pada Januari 2020. Namun pada November tahun lalu, kerajaan membuat keputusan untuk tidak membenarkan perkhidmatan ini diteruskan.

Syarikat tersebut turut berkata, buat masa ini terdapat lebih kurang 500 penunggang yang menyertai perkhidmatan ini, namun jumlah tersebut tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan di kawasan berpenduduk padat di Lembah Klang termasuk di Lembah Pantai, di mana permintaan untuk ke sambungan sistem rel berdekatan adalah tinggi. Nabil sebelum ini berkata perkhidmatan ini akan menarik minat mereka yang tidak mampu membayar teksi atau perkhidmatan pengangkutan e-hailing berasaskan kereta seperti yang ditawarkan oleh Seize dan AirAsia.

Kesesakan trafik di Lembah Klang menjadi bertambah buruk dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan penarikan sekatan Covid-19, berikutan itu terdapat cadangan untuk menangani isu ini termasuklah membenarkan perkhidmatan teksi motosikal beroperasi.

Dengan menggunakan kenderaan yang lebih tangkas seperti motosikal, yang boleh bergerak melalui kesesakan teruk dengan lebih mudah, Nabil berkata beliau percaya Dego Journey boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian isu ini. walau pun pengubal undang-undang tidak sependapat atas faktor keselamatan, Nabil berkata, sejak ujian percubaan dilaksanakan, telah menunjukkan operasi Dego Journey adalah selamat, dengan sifar kematian sejak ia mula beroperasi pada 2016.

Sementara itu, Fahmi, yang menyokong concept penubuhan Dego Journey, mencadangkan agar penggubal dasar menjalankan kajian selanjutnya untuk memperhalusi peraturan yang mampu menjadikan perkhidmatan teksi motosikal ini lebih selamat, bukannya mengenakan larangan sepenuhnya. “Jika anda mempunyai kenderaan jenis mobiliti, mengapa tidak melihat cara untuk menghalalkannya dan ia juga dapat membantu menjana cukai. Saya rasa jika dilakukan dengan cara yang betul, ia dapat membantu orang ramai,” katanya.

Tambah beliau, “Ia amat terpakai di kawasan berpenduduk padat di mana terdapat jumlah trafik yang tinggi pada waktu puncak di mana orang ramai perlu bergerak ke hab transit. Jadi saya berharap perkhidmatan Dego Journey atau mana-mana jenis penyedia perkhidmatan transit awam yang seumpamanya, disambut baik oleh kerajaan dan penggubal undang-undang.”[ad_2]
Source link

buy levitra buy levitra online